Jakou magnetickou fólii použít na magnetickou tabuli?

Jakou magnetickou fólii použít na magnetickou tabuli?

Magnetických fólií existuje mnoho různých druhů, které lze použít na magnetickou tabuli. Výběr správné fólie závisí na konkrétních potřebách a požadavcích. Zde si je rozebereme.

Jaké typy existují?

Feritová magnetická fólie

Prvním druhem je feritová magnetická fólie, což je speciální typ magnetické fólie, která se často používá pro vytváření magnetických povrchů na tabulích. Je vyrobena z materiálu nazývaný ferit. To je materiál složený z oxidů železa, niklu, zinku a dalších příměsí a pojiv.

Výhodou magnetické feritové fólie je její vysoká magnetická retence. To v praxi znamená, že její magnetická polarizace zůstane nezměněna i po odebrání externího magnetického pole. Magnetická síla poté závisí na tloušťce fólie a použitém materiálu. Avšak ferit je dostatečně silným magnetickým materiálem, který bude dobře sloužit k připevnění papírů, karet, obrázků a dalších předmětů pomocí magnetů.

Barva fólie je většinou bílá, což z ní dělá ideální pomůcku do školy, protože na ni lze jednoduše psát mazacím fixem a používat ji tak při prezentacích, meetingách nebo skupinovému brain-stromingu.

Feritová fólie je obvykle poměrně tenká a flexibilní, což je ideální k připevnění na různé povrchy, včetně rovných i zakřivených, proto ji můžete připevnit k stěnám, dveře, skříním nebo nábytku.

Další velkou výhodou je její odolnost proti běžnému opotřebení, a to ji činí skoro nezničitelnou.

Flexibilní magnetická fólie

Dalším typem magnetické fólie je flexibilní magnetická fólie. Jedná se o speciální typ magnetické fólie, která je velmi pružná a schopna přizpůsobit se různým povrchům.

Materiál, ze kterého je fólie vyrobena, bývá nejčastěji ferit, ale také neodym. Magnetická vrstva je nanesena na tenkou plastovou vrstvu. Tato kombinace umožňuje fólii být magneticky silná, ale zároveň pružná a flexibilní.

Magnetická síla fólie závisí na typu použitého magnetu a tloušťce fólie. Pokud tedy zvolíte fólii vyrobenou z neodymového magnetu, můžete očekávat větší přilnavost a lepší magnetické vlastnosti, než u jejího feritového protějšku. Zároveň ale je flexibilní fólie vyrobena tak, aby byla uživatelsky přívětivá, ale zároveň poskytovala možnost snadného odstranění připevněných předmětů.

Flexibilní magnetická fólie je pružná a snadno se přizpůsobuje různým zakřiveným nebo nerovným povrchům. Díky své flexibilitě je možné ji ohýbat, vinout nebo tvarovat podle potřeby. To umožňuje její použití na různých typech povrchů, jako jsou vozidla, nábytek, reklamní panely a další.

Díky svým vlastnostem se nejčastěji používá k výrobě magnetických nálepek na vozidla, magnetických reklamních materiálů, magnetických tabulí nebo jako základ pro výrobu magnetických hraček a her.

K tomu, abyste mohli magnetickou flexibilní fólii použít i ve venkovním prostředí, musí mít i jistou míru odolnosti. Proto je většinou vyrobena, jako voděodolná, odolná proti teplu i UV záření a dokonce i proti některým chemikáliím.

Samolepící magnetická fólie

Tato magnetická fólie je složena ze dvou vrstev. První vrstva je magnetická a lepící vrstvou na straně druhé. Tato kombinace magnetického materiálu a lepidla umožňuje snadné připevnění fólie na různé povrchy.

Magnetické vlastnosti jí dává materiál, ze kterého je vyrobená. Je to buď ferit, nebo neodym, který je pokrytý tenkou vrstvou lepidla, tvořící lepivou vrstvu. Magnetická síla závisí na použitém magnetickém materiálu a tloušťce fólie. Lepící vrstva je obvykle vyrobena z akrylátového lepidla, které zajišťuje pevné přilnutí fólie k povrchu. Lepidlo je obvykle odolné vůči vodě, teplu a dalším vnějším vlivům.

Nejčastěji se fólie používá k výrobě magnetických marketingových materiálů ne auto, do výloh atd. Díky samolepící vrstvě je fólie snadno aplikovatelná na různé povrchy, jako jsou kov, plast, sklo a další.

Jak z magnetické fólie vytvořit magnetickou tabuli?

Pro vytvoření magnetické nástěnky s pokovenými fóliemi je třeba provést několik kroků:

Před samotným upevněním pokovené magnetické fólie je důležité připravit povrch, kam jí chcete umístit. Je potřeba, aby byl povrch čistý, suchý a hladký. Odstraňte případné nečistoty, nebo mastnotu, které by mohly snížit přilnavost fólie.

Změřte si nástěnku, kam chcete magnetickou fólii umístit. Pomocí nůžek, nože nebo jiného ostrého nástroje upravte fólii na požadovaný rozměr. Fólii byste měli stříhat vždy lehce větší než samotná nástěnka, abyste si zaručili kompletní pokrytí povrchu nástěnky.

Odstraňte ochrannou fólii z lepící strany magnetické fólie. Opatrně přiložte fólii na připravený povrch a jemně ji tlačte na nástěnku od jednoho konce k druhému. Fólie musí být rovně, bez vzduchových bublin, vrásnění, nebo hrbolků. Pokud se některé z těchto problémů vyskytnou, opatrně je vyhlaďte prsty nebo pomocí vhodného nástroje.

Nakonec ji pevně přitlačte na celou plochu nástěnky, abyste zajistili dobrou přilnavost. Pokud vám po okrajích přebývá větší množství fólie, můžete je odříznout.

Jaké magnety použít na magnetickou tabuli?

Na magnetickou tabuli je obvykle nejlepší použít neodymové magnety, které mají vynikající magnetickou sílu. Neodymové magnety jsou nejsilnější magnety, které seženeme v kterémkoliv e-shopu s magnety.  Jejich magnetická síla jim umožňuje na tabuli udržet i těžší předměty, jako je štos papírů, nebo kovové nástroje.

Na pokovené fólie je možné použít různé typy kancelářských magnetů. Mezi ně patří barevné magnetické figurky a magnetické válečky, které přidávají pestrost a přehlednost magnetické tabule. Existují také magnetky vyrobené z magnetické fólie, které se dobře přichytí na povrch fólie a umožňují připevnění různých materiálů.

Feritové magnety však na pokovené fólie příliš vhodné nejsou, protože mají nižší magnetickou sílu. Jsou poměrně slabé a nemusí dostatečně pevně držet na fólii.

Zurück zum Einkaufen